Αρχάγγελος Μιχαήλ

Ξεκινάμε κάτι διαφορετικό στο πλαίσιο των μαθημάτων αγιογραφίας του τμήματος προχωρημένων. Με την παραδοσιακή τεχνική της αυγοτέμπερας, θα ζωγραφίσουμε σε δυτική τεχνοτροπία τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, από τη θύρα του ιερού του Μητροπολιτικού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που χτίστηκε το 1861 στην Κάλυμνο.

Το εξαιρετικό τέμπλο του ναού, φιλοτεχνήθηκε το 1877 από τον σπουδαίο γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Οι εικόνες του ναού ακολουθούν τα δυτικά πρότυπα που είχαν επικρατήσει εκείνη την εποχή και είναι έργα των Καλύμνιων καλλιτεχνών Γ. Αλαχούζου και Σ. Μαγκλή. Οι εικόνες αυτές αποτελούν έργα ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας παρόλο που δεν ακολουθούν τα ιεροπρεπή βυζαντινά πρότυπα που προτιμώ.

Ο ναός έχει αναγνωριστεί ως Νεώτερο Μνημείο λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής αξίας του. Εδώ, σε λαϊκή συνέλευση το 1884 ψηφίστηκε από τους Καλύμνιους σφουγγαράδες ο «Κανονισμός λειτουργίας της Σπογγαλιείας και των καταδυτικών μηχανών» μέσω του οποίου θεσπίστηκαν πρωτόγνωροι για εκείνην την εποχή κανόνες εμπορικού και εργατικού δικαίου.

Αρχάγγελος Μιχαήλ.Αρχάγγελος ΜιχαήλΜητροπολιτικός Ναός Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος, ΚάλυμνοςΜητροπολιτικός Ναός Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος, Κάλυμνος